РОЗРОБКА РЕЦЕПТУРИ ФРУКТОВО-ОВОЧЕВИХ МАРИНАДІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2025-349-23

Ключові слова:

слива, часник, фруктово-овочевий маринад, рецептура, залива

Анотація

У статті наведено результати досліджень з розробки рецептур фруктово-овочевих маринадів. Авторами підібрано сировину для виробництва фруктово-овочевих маринадів. В роботі досліджено використання часнику у виробництві фруктово-овочевих маринадів та бурякового соку в заливі маринаду. Проаналізовано хімічний склад сировини  і показано їх фізіологічну дію на організм людини, що підтверджує перспективність їх використання у розробленій рецептурі консервів.  Розроблено рецептуру консервів «Слива маринована з часником», що поєднує натуральність і оригінальний смаковий профіль; досліджено якість готового продукту за такими показниками: органолептичні показники, які визначають зовнішній вигляд, смак, запах і консистенцію; фізико-хімічні показники, які включають кислотність, сухі речовини та інші характеристики згідно ДСТУ. Також розроблено технологічну схему виробництва, яка включає всі етапи підготовки сировини та маринаду. Авторами запропоновано використання бурякового соку в поєднанні з прянощами для фруктово-овочевих маринадів, що забезпечує: збагачення консервів вітамінами та мінеральними речовинами, покращення органолептичних властивостей готового продукту. Впровадження нового виду фруктово-овочевих маринадів, таких як «Слива маринована з часником», дозволить створити конкурентоспроможний продукт, здатний зайняти гідне місце як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.

Завантаження

Опубліковано

27.03.2025

Як цитувати

ЗУБКОВА, К., СТОЯНОВА, О., ВАЛЬКО, М., МАМАЙ, О., & ЯКОВЕНКО, Т. (2025). РОЗРОБКА РЕЦЕПТУРИ ФРУКТОВО-ОВОЧЕВИХ МАРИНАДІВ. Herald of Khmelnytskyi National University. Technical Sciences, 349(2), 160-165. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2025-349-23