МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ПОГОДНИХ ФАКТОРІВ НА ФОРМУВАННЯ ФОНДУ ПОЛІФЕНОЛЬНИХ РЕЧОВИН В ПЛОДАХ ВИШНІ

Автор(и)

  • Ярослав Пендрак СФГ Добротвір Автор
  • Ірина Євгенівна Іванова Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного Автор https://orcid.org/0000-0003-2711-2021
  • Сердюк Марина Єгорівна Національний університет біоресурсів та природокористування України Автор https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
  • Тетяна Миколаївна Тимощук Поліський національний університет Автор https://orcid.org/0000-0001-8980-7334
  • Ірина Анатоліївна Кривонос Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного Автор https://orcid.org/0000-0001-7079-5150

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-335-3-50

Ключові слова:

фенольні сполуки, помологічний сорт, терміни достигання плодів, варіабельність, фактор, погодні умови, кісточкова порода, вишня, ridgе - regression., phenolic compounds, pomological variety, fruit ripening time, variability, factor, weather conditions, stone fruit, cherry, ridge - regression.

Анотація

Анотація. Вишня є популярною та розповсюдженою плодовою культурою багатьох Європейських країн. Наукові зусилля дослідників сьогодення спрямовані на визначення показників якості спектру сучасних сортів вишні та їх підбір для подальшого столового та технологічного використання за найважливішими біохімічними складовими. У зв'язку з цим робота присвячена дослідженню накопичення фонду поліфенольних речовин сортів вишні. Мета досліджень полягала у побудові та аналізі математичної моделі, яка дозволить визначити ступінь впливу погодних факторів на динаміку накопичення поліфенольних речовин у плодах вишні модельних сортів. Модельними сортами були обрані плоди сортів вишні, що зареєстровані у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні - "Встрєча", "Ожиданіє", "Шалунья", "Сіянець Туровцевої", "Гріот Мелітопольський", "Солідарність", "Ігрушка" та перспективні сорти - "Мелітопольська пурпурна", "Модниця", "Експромпт". Дослідження накопичення поліфенольних речовин в плодах 10 модельних сортів вишні показало, що найменшою мінливістю за вмістом якісного показника характеризувався сорт "Ігрушка" зі значенням коефіцієнту варіації - 9,9%. Оптимальне середнє значення фенольних речовин (224,615 мг на 100г) мали плоди сорту "Сіянець Туровцевої" (Vp - 12,8%). Проведених двофакторний дисперсійний аналіз дозволив визначити домінуючий вплив сортових особливостей (фактор В) на формування фонду поліфенольних речовин плодів вишні. Частка впливу фактору В становила - 41,3%. Проведений кореляційний аналіз показав наявність кореляційної лінійної залежності між 7 погодними факторами та вмістом поліфенольних речовин в плодах вишні. Дослідження побудованої регресійної моделі визначення та ранжування погодних факторів відповідно до ступеня їх впливу на досліджуваний показник якості плодів показав, що вирішальною для накопичення фонду поліфенольних речовин стала середньомісячна сума опадів у червні. 

Cherry is a popular and widespread fruit crop in many European countries. The scientific efforts of researchers today are aimed at determining the quality indicators of the spectrum of modern cherry varieties and their selection for further table and technological use by the most important biochemical components. In this regard, this work is devoted to the study of accumulation of poliphenolic substances in cherry varieties. The aim of the research was to build and analyse a mathematical model that would allow determining the degree of weather factors influence on the dynamics of polyphenolic substaces accumulation in cherry fruits of model varieties. The model varieties were the fruits of cherry varieties registered in the State Register of plant varieties suitable for distribution in Ukraine - 'Vstriecha', 'Ozhidaniie', 'Shalunia', 'Siianets Turuvtsevoi', 'Hriot Melitopolskyi', 'Solidanist', 'Ihrushka', and promising varieties - 'Melitopolska purpurna', 'Modnytsia', 'Ekspromt'. The study of accumulation of polyphenolic substances in the fruits of 10 model cherry varieties showed that the variety 'Ihrushka' was characterised by the lowest variability in the content of the quality indicator with a value of the coefficient of variation of 9,9%. The optimum average value of phenolic substances (224,615mg per 100g) was found in the fruits of cherry variety 'Siianets Turuvtsevoi' (Vp - 12,8%). The conducted two factor analysis variance made it possible to determine the dominant influence of varietal characteristics (factor B) on the formation of the fund of polyphenolic substances in cherry fruits. The influence share of factor B was 41,3%. The correlation analysis showed the presence of a correlation linear relationship between the seven weather factors and the content of polyphenolic substances in cherry fruits. The study of the constructed regression model for determining and ranking weather factors according to the degree of their influence of the studied fruit quality indicator showed that the average monthly amount of precipitation in June was decisive for the accumulation of the fund of polyphenolic substances.

Біографії авторів

  • Ірина Євгенівна Іванова, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного

    к. с.-г. наук, доцент кафедри плодоовочівництва та виноградарства, декан факультету Агротехнологій та екології 

  • Сердюк Марина Єгорівна, Національний університет біоресурсів та природокористування України

    Доктор технічних наук, професор кафедри готельно-ресторанної справи та туризму 

  • Тетяна Миколаївна Тимощук, Поліський національний університет

    к.с.-г. наук, доцент, Поліський національний університет

  • Ірина Анатоліївна Кривонос, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного

    старший викладач кафедри іноземних мов

Завантаження

Опубліковано

30.05.2024

Як цитувати

Пендрак, Я., Іванова, І., Сердюк, М., Тимощук, Т., & КРИВОНОС, І. (2024). МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ПОГОДНИХ ФАКТОРІВ НА ФОРМУВАННЯ ФОНДУ ПОЛІФЕНОЛЬНИХ РЕЧОВИН В ПЛОДАХ ВИШНІ. Herald of Khmelnytskyi National University. Technical Sciences, 335(3(1), 369-376. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-335-3-50