АНТОЦІАНИ ІЗ КВІТІВ CLITORIA TERNATEA

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2022-305-1-269-272

Ключові слова:

квіти кліторії трійчастої, біологічно активні компоненти, антоціани, екстракти, харчовий барвник

Анотація

В роботі показано перспективна доцільність використання у харчовій промисловості кліторії трійчастої (Clitoria ternatea L.). Особливе місце серед біологічно активних речовин в рослинній сировині кліторії трійчастої,  займають антоціанові барвники фенольної природи, які відносяться до біофлавоноїдів (С636). Вони обумовлюють забарвлення квітів від блакитного до синього кольору. Ці пігменти рослин – антоціани – добре розчиняються у воді. Найважливіші фактори, від яких залежить стабільність антоціанів – ферменти, температура, кисень, pH, іони важких металів, аскорбінова кислота, світло тощо. Від вмісту кислот і величини pH залежить інтенсивність та різноманітність забарвлення в харчових продуктах. Одні й ті ж антоціани в кислому середовищі дають червоне забарвлення, при зміщені рН в лужний бік дають блакитний або фіолетовий колір, а в сильнолужному середовищі – зелений колір. Антоціани квітів (Clitoria ternatea L.) можна використовувати як синій харчовий барвник у кислих та нейтральних харчових продуктах, з метою відновлення і підвищення інтенсивності природного забарвлення, фарбування безколірних продуктів та надання їм привабливого та товарного вигляду.

Завантаження

Опубліковано

23.02.2022