ЕФЕКТИВНІСТЬ СТАБІЛІЗАЦІЇ ХАРЧОВИХ ЖИРІВ ТА МОЖЛИВІСТЬ ПОДОВЖЕННЯ ЇХ ТЕРМІНІВ ЗБЕРІГАННЯ

Автор(и)

  • М. ЧУЙКО Навчально-науковий Харківський торговельно-економічний інститут Української інженерно-педагогічної академії Автор https://orcid.org/0000-0001-9380-8735
  • А. ЧУЙКО Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна Автор https://orcid.org/0000-0003-2551-844X

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2022-305-1-218-223

Ключові слова:

жири, стабілізація жирів, порошки з вичавків винограду, антиоксиданти, зберігання жирів, окислення жирів, вершкове масло, маргарин

Анотація

Стаття присвячена актуальним питанням використання порошків з різних фракцій виноградних вичавків та екстракту з них як антиоксидантів для жирів, що застосовуються  на підприємствах харчової промисловості та ресторанного господарства. Проведений раніше аналіз хімічного складу порошків із виноградних вичавків показав, що в них максимально зберігаються в нативному вигляді всі біологічно активні речовини та вітамінні комплекси, у тому числі відповідальні за антиоксидантну активність. Встановлено, що для сповільнення процесу окислення жирів і збільшення термінів їх зберігання, раціональним є попереднє введення в ці жири порошків з виноградних вичавків в кількості 5 % до маси жиру і екстракту з вичавків винограду у кількості 0,5 % (на сухі речовини) до маси жиру. Такі концентрації добавок не погіршують органолептичні та фізико-хімічні показники якості вихідної продукції та можуть подовжити термін зберігання, зокрема, вершкового масла на 30-80 %.

Завантаження

Опубліковано

23.02.2022

Як цитувати

ЧУЙКО, М., & ЧУЙКО, А. (2022). ЕФЕКТИВНІСТЬ СТАБІЛІЗАЦІЇ ХАРЧОВИХ ЖИРІВ ТА МОЖЛИВІСТЬ ПОДОВЖЕННЯ ЇХ ТЕРМІНІВ ЗБЕРІГАННЯ. Herald of Khmelnytskyi National University. Technical Sciences, 305(1), 218-223. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2022-305-1-218-223