КОНТРОЛЬ І ПІДТРИМКА ЯКОСТІ ОБСЛУГОВУВАННЯ У VOIP МЕРЕЖІ

Автор(и)

  • ОЛЕКСАНДР КОВАЛЕНКО Національний технічний університет України «Київський Політехнічний Інститут імені Ігоря Сікорського» Автор https://orcid.org/0000-0003-1663-4799
  • ВІКТОР БОНДАРЕНКО Національний технічний університет України «Київський Політехнічний Інститут імені Ігоря Сікорського» Автор https://orcid.org/0000-0002-9237-8187
  • НАТАЛІЯ БОНДАРЕНКО Національний технічний університет України «Київський Політехнічний Інститут імені Ігоря Сікорського» Автор

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2023-319-1-163-166

Ключові слова:

VoIP мережа, якість обслуговування, маршрутизація викликів

Анотація

Запропоновано підхід до контролю і підтримки якості обслуговування, який полягає у додаванні до моніторингу найбільш використовуваних показників якості ще одного – коефіцієнта ефективності мережі. Коефіцієнт ефективності мережі розроблений для того, щоб виключити поведінку користувачів і краще представляє чисту продуктивність мережі. Моніторинг цього показника підвищує достовірність визначення інтервалу часу, в якому відбувається наближення до критичного моменту динаміки зміни якості обслуговування. Погіршення показників якості обслуговування, яке свідчить про можливість настання критичного моменту, потребує виконання певних адміністративних дій. Одним з варіантів таких дій є запуск алгоритму вибору найкращого маршруту, що керує маршрутизацією викликів. Алгоритм потребує певного обсягу обчислень в реальному часі, що створює додаткове обчислювальне навантаження. Запропонований підхід за рахунок контролю додаткового показника підвищує рівень впевненості в тому, що динаміка змін показників якості потребує додаткових обчислень для зміни маршрутизації, що в свою чергу дозволяє підтримувати якість обслуговування на належному рівні.

Завантаження

Опубліковано

27.04.2023

Як цитувати

КОВАЛЕНКО, О., БОНДАРЕНКО, В., & БОНДАРЕНКО, Н. (2023). КОНТРОЛЬ І ПІДТРИМКА ЯКОСТІ ОБСЛУГОВУВАННЯ У VOIP МЕРЕЖІ. Herald of Khmelnytskyi National University. Technical Sciences, 319(2), 163-166. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2023-319-1-163-166