ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНИХ ЦЕНТРІВ РОЗТАШУВАННЯ РАЙОНІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯЙЦЯМИ ГЯНДЖІНСЬКО-ДАШКАСАНСЬКОГО ТА КАЗАХСКО-ТОВУЗСЬКОГО ЕКОНОМІЧНИХ РАЙОНІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-331-66

Ключові слова:

пункт постачання, ферма, продукція тваринництва, оптимальне розташування, транспортування яєць

Анотація

Мета статті. Більшість продуктів основного попиту серед продуктів тваринництва є швидкопсувними. Поряд з вимогами, що пред'являються до якості даної категорії продукції, її відрізняють від іншої продукції вимоги до її зберігання. Ця особливість обумовлена необхідністю підтримувати необхідний температурний режим протягом усього періоду існування швидкопсувних продуктів, від моменту їх виготовлення до моменту споживання. Таким чином забезпечується якість товару, що транспортується, від чого безпосередньо залежить безпека населення.

Таким чином, процес транспортування швидкопсувних продуктів вважається актуальним за своєю суттю. Це зумовлює необхідність дослідження, аналізу та вирішення існуючих проблем у вказаній сфері. Дана стаття присвячена проблемі транспортування яєць до пунктів постачання продукції тваринництва, виробленої в господарствах.

Теоретико-методологічною основою дослідження є методика і методика, праці вітчизняних і зарубіжних вчених, присвячені питанням розміщення виробничих сил, транспортного забезпечення перевезень вантажів, а також функціонування системи колекторного транспорту, наукова література. зі статистики, ймовірності, графіків і теорій управління, економіко-математичного моделювання.

Основна наукова інновація, що висувається, – розробка методології, математичної моделі оптимального розміщення пунктів постачання та прийому на території за мінімальними витратами на транспортування та максимальним прибутком, визначення оптимальних центрів.

Результатом дослідження є визначення оптимальних центрів розміщення шляхом створення математичної моделі точок постачання яєць тваринницької продукції Гянджа-Дашкасанського та Газах-Товузського економічних районів. На основі програмного забезпечення, розробленого в системі комп’ютерної оптимізації MathCAD, можна за короткий проміжок часу визначити координати оптимальних центрів розташування точок постачання, які вважаються актуальними як масштабна задача. Висока точність і достовірність отриманих результатів свідчать про можливість і значимість широкого застосування розробленої методики в сільському господарстві.

Завантаження

Опубліковано

29.02.2024

Як цитувати

ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНИХ ЦЕНТРІВ РОЗТАШУВАННЯ РАЙОНІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯЙЦЯМИ ГЯНДЖІНСЬКО-ДАШКАСАНСЬКОГО ТА КАЗАХСКО-ТОВУЗСЬКОГО ЕКОНОМІЧНИХ РАЙОНІВ. (2024). Herald of Khmelnytskyi National University. Technical Sciences, 331(1), 433-437. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-331-66