ТЕХНОЛОГІЇ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ ДЛЯ МОНІТОРИНГУ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ ВЕЛОСПОРТСМЕНІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-333-2-52

Ключові слова:

Інтернет речей, кіберфізична система, датчики, велоспорт, моніторинг фізичних навантажень, інформаційна система, Big Data

Анотація

В роботі розкрито принципи застосування технології Інтернет речей у сучасному спорті з акцентом на організацію режиму тренувань та змагань у велоспорті. Ця технологія є надійним способом збору даних, однак передбачає вибір певних шкал оцінювання фізичних навантажень спортсменів та втручання тренера в коригування системи тренувань, обраної за допомогою кіберфізичної системи. Найбільш розповсюдженими серед спортсменів є шкала FTP та шкала Вамса (VAMs). Найбільш придатними для поєднання особливостей застосування технології ІоТ та зазначених шкал є давачі, вбудовані в спортивні гаджети виробництва компанії Garmin – годинники, фітнес-браслети, GPS-пристрої тощо, які фіксують різноманітні дані під час активності.. Доступ до необхідної інформації, яка зберігається вебзастосунком Garmin Connect, можливо отримати шляхом експорту з сайту файлу з даними у форматі *.csv, які підпадають під категорію Big Data. Для розуміння спортивного прогресу розроблено програмне забезпечення (ПЗ), що включає клієнтський застосунок та прошарок роботи з даними, реалізовані мовою програмування Python з використанням відповідних бібліотек. ПЗ націлено на обробку та візуалізацію статистичних даних задля полегшення оцінювання фізичної підготовки та корегування тренувань велоспортсменів. У запропонованому рішенні враховано, що технології ІоТ мають передбачати підключення різноманітних спеціалізованих модулів та давачів, у т. ч. власної розробки, а не тільки розповсюджених серед велоспортсменів датчиків фірми Garmin. Тому в основі розробленого ПЗ лежать такі можливості, як масштабованість та гнучкість, які у подальшому забезпечать обмін даними між давачами спорядження велоспортсменів та комп'ютерною системою в автоматичному режимі з використанням стандартних протоколів зв'язку відповідно до концепції ІоТ.

Біографії авторів

  • Ірина Журавська, Чорноморський нац. ун-т ім. Петра Могили

    Завідувачка кафедри комп'ютерної інженерії Чорноморського нац. ун-ту ім. Петра Могили, д-р техн. наук, проф.

  • Богдан Пилипчук, Чорноморський нац. ун-т ім. Петра Могили

    Бакалавр з комп'ютерних наук (2023), магістрант спеціальності 123 Комп'ютерна інженерія Чорноморського нац. ун-ту ім. Петра Могили (2023-2024)

Завантаження

Опубліковано

25.04.2024

Як цитувати