ТЕРМОГРАВІМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ВИПІКАННЯ ХЛІБОБУЛОЧНОГО ВИРОБУ З ЕКСТРАКТОМ ШИПШИНИ

Автор(и)

  • АНЖЕЛІКА КЛИМЕНКО Національний університет харчових технологій, м. Київ, «Асіно Холдинг АГ», м. Київ Автор
  • ГЕОРГІЙ СОКОЛЬСЬКИЙ Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Автор https://orcid.org/0000-0002-6665-2744
  • ТЕТЯНА КАМЕНСЬКА Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Автор https://orcid.org/0000-0001-9216-0201

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2023-321-3-265-272

Ключові слова:

хлібобулочний виріб, екстракт шипшини, термогравіметричний аналіз

Анотація

В роботі досліджено вплив екстракту шипшини на процес випікання хлібобулочних виробів методом термогравіметричного аналізу з метою покращення якості та харчової цінності хлібобулочного продукту.  Встановлено оптимальне значення концентрації добавленого екстракту (2% мас.) з найкращими волого- та CO2-зберігаючими властивостями. Втрата маси порівняно з контрольним зразком була на 5-10 % меншою, збільшення втрати маси знову спостерігалося при концентрації екстракту 3 та 6% мас. Пояснення такої екстремальної залежності від вмісту екстракту запропоновано шляхом порівняння властивостей аскорбінової кислоти та рутину як основних компонентів екстракту шипшини та різній дії цих компонентів. Аскорбінова кислота діє виключно до стадії нагрівання, але рутин частково зберігає свою антиоксидантну активність після термічної обробки. Встановлено термогравіметрично складний характер перетворень у процесі випікання хліба за температури 200 оС. Виділили три етапи цього процесу. Енергію їх активації визначали для зразка з 2% мас. екстракту: 3,95; 42,3; 81,4 кДж/моль відповідно.

Завантаження

Опубліковано

29.06.2023

Як цитувати

КЛИМЕНКО, А., СОКОЛЬСЬКИЙ, Г., & КАМЕНСЬКА, Т. (2023). ТЕРМОГРАВІМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ВИПІКАННЯ ХЛІБОБУЛОЧНОГО ВИРОБУ З ЕКСТРАКТОМ ШИПШИНИ. Herald of Khmelnytskyi National University. Technical Sciences, 321(3), 265-272. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2023-321-3-265-272