ОГЛЯД МЕТОДІВ ТА ЗАСОБІВ ОПТИМІЗАЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ В KUBERNETES КЛАСТЕРІ

Автор(и)

  • МИКОЛА БУРЯК Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича Автор https://orcid.org/0009-0006-7887-0091
  • СТЕПАН МЕЛЬНИЧУК Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича Автор

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-339-4-43

Ключові слова:

kubernetes, розподілені системи, оптимізація ресурсів, машинне навчання, планування та масштабування, архітектурні рішення

Анотація

У сучасному світі контейнеризація стала невід'ємною частиною управління ІТ-інфраструктурою, і Kubernetes відіграє ключову роль у цій еволюції. Однак оптимізація використання ресурсів в Kubernetes кластері залишається важливим завданням для підвищення ефективності та зниження витрат. Ця оглядова стаття присвячена аналізу сучасних методів і засобів оптимізації ресурсів у Kubernetes, які умовно поділені на три основні напрямки: машинне навчання, планування і масштабування, та архітектурні рішення.

На основі аналізу сучасних досліджень у статті робиться висновок, що комплексний підхід, який поєднує методи машинного навчання, ефективне планування і масштабування, продумані архітектурні рішення, дозволяє досягти вищих показників оптимізації ресурсів у Kubernetes кластері, а з використанням аналітичних інструментів цей показник може стати ще вищим. Цей огляд надає розуміння, що дослідження в напрямку методів оптимізації використання ресурсів в Kubernetes кластері є перспективними і важливими.

Завантаження

Опубліковано

30.08.2024

Як цитувати