КІНЕМАТИЧНЕ ПРОЕКТУВАННЯ ЯК ЗАСІБ УТОЧНЕННЯ КООРДИНАТ ВОРОЖИХ БПЛА

Автор(и)

  • ІВАН АФТАНАЗІВ Національний університет «Львівська політехніка» Автор https://orcid.org/0000-0003-3484-7966
  • ЛІЛІЯ ШЕВЧУК Національний університет «Львівська політехніка» Автор
  • ЛЕСЯ СТРУТИНСЬКА Національний університет «Львівська політехніка» Автор https://orcid.org/0000-0002-0401-5475
  • ОРИСЯ СТРОГАН Національний університет «Львівська політехніка» Автор https://orcid.org/0000-0002-1790-6736

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-331-33

Ключові слова:

безпілотний літальний апарат, дрон-перехоплювач, дрон-ліквідатор, радіолокаційна апаратура, озброєння, пошук, координати, ліквідація

Анотація

Метою роботи є підвищення обороноздатності військових підрозділів, населених пунктів України та об’єктів їх інфраструктури шляхом протистояння атакам ударних та диверсійно-розвідувальних безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Її основним результатом є створення методики визначення координат, швидкостей та траєкторій просторових переміщень рухомих об’єктів засобами кінематичного проектування та розробка принципових схем оптимального розміщення радіолокаційного пошукового устаткування для успішного виявлення ворожих БПЛА.

Схема захисту базується на визначенні координат, швидкостей руху та траєкторій просторових переміщень ворожих літальних апаратів засобами кінематичного проектування. Встановлені координати ворожих БПЛА повідомляються на оснащенні дронами-ліквідаторами (камікадзе) та стрілецькою зброєю опорні командні пункти або на пункти управління зенітно-ракетними комплексами (ЗРК), які ліквідовують ці літальні апарати.

Вдосконалення радіолокаційного пошуку рухомих об’єктів засобами кінематичного проектування ґрунтується на запровадженні додаткового пошукового радіолокаційного обладнання та математичного апарату уточнених розрахунків координат і параметрів просторових переміщень рухомих об’єктів. Дві спарені радіолокаційні пошукові системи, що оснащені сучасним швидко діючим обчислювальним обладнанням із належним програмним забезпеченням, спроможні «відсіяти» хибні зворотні електромагнітні сигнали. Це надає можливість чітко виокремити розшукуваний рухомий об’єкт і у подальшому відслідковувати його переміщення у просторі.

Для розрахунків миттєвих координат та параметрів просторових переміщень рухомих об’єктів запропоновані відповідні математичні залежності, у тому числі для розрахунків віддалі рухомого об’єкту до радіолокаційних станцій, його координат у запровадженій ортогональній системі координат, швидкості та пришвидшення руху тощо.

Усе це дозволить підвищити ефективність виявлення ворожих ударних та диверсійно-розвідувальних безпілотних літальних апаратів, включно із дронами іранського виробництва моделі Sahed-136.

Опубліковано

29.02.2024