КІБЕРФІЗИЧНІ СИСТЕМИ ДЛЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ ПРИМІЩЕНЬ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-335-3-59

Ключові слова:

кіберфізичні системи, операційні системи, автоматизація приміщень

Анотація

В комерційних, житлових та промислових будівлях для моніторингу та управління механічним чи електричним обладнанням широко використовується система автоматизації будівель, яка є комплексною розподіленою системою управління. Промисловий і технологічний прогрес в частині керуючих компонент стають все більш взаємопов'язаними. Потенційні переваги та, інтеграція породжують та заохочують нові атаки, що значно підвищує ризики для безпеки та захисту їх системи управління. Не всі системи автомазації будівель проєктувались так, щоб мати надійну архітектуру безпеки і покладаються переважно в цьому питанні на фізичну ізоляцію та «безпеку через невідомість». Ці методи неприйнятні для технологій «розумної будівлі». В звязку з цим потребує переоцінки безпека та захист поточної системи автоматизації будівель і розробка комплексного рішення, яке забезпечить цілісність, надійність і конфіденційність як на системному, так і на мережевому рівнях. Тому, метою роботи була розробка на системному рівні забезпечення надійної обчислювальної основи для пристроїв і контролерів. Використовуючи бажані функції безпеки, такі як надійна модульна конструкція, невеликий код привілеїв і формальна перевірюваність архітектури мікроядра, потребує опису посилена безпека операційних систем з вбудованим обов'язковим контролем доступу та структурою зв'язку на основі проксі-серверу для контролерів автоматизації будівель, тобто забезпечення функціонування кіберфізичних систем. Це рішення забезпечує зв'язок із дотриманням політики та ізоляцію між критично важливими та некритичними програмами в потенційно ворожому кіберсередовищі.

Розроблено спосіб обробки повідомлень та конфігурування мікроядра. Його реалізація базується на формі розподілу можливостей кінцевих точок, що відбувається в кореневому ініціальному користувацькому процесі. Подано запропоновану методику створення безпечної кіберфізичної системи для автоматизації приміщень підприємств. Вона базується на архітектурі мікроядра. Проведені дослідження з запропонованої кіберфізичною системою на основі мікроядра показали потребу удосконалення операційних систем і їх важливість в контектсі таких завдань.

Напрямами подальших досліджень є удосконалення функцій операційних систем на основі мікроядра для їх використання в кіберфізичних системах автоматизації будівель в контексті забезпечення безпеки.

Завантаження

Опубліковано

30.05.2024