РОЗРОБКА І ДОСЛІДЖЕННЯ БАГАТОПОЗИЦІЙНОГО ГІДРОАПАРАТУ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ МАШИНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-337-3-1

Ключові слова:

гідроапарат, циклограма роботи, гідро двигуни виконавчих механізмів, матмодель, числові дослідження

Анотація

Згідно аналізу конструкцій технологічних машин, що мають декілька виконавчих механізмів, які працюють послідовно відповідно технологічним діаграмам, і отримують рухи від електропривода через ланцюги механічних передавальних механізмів, що складаються із множини кінематично з’єднаних пар тертя і деталей, ускладнені у конструкції та її виготовленні, мають велику вагу зменшену надійність в роботі.

Авторами пропонується розроблена гідравлічна система розподілення руху на робочі механізми технологічної машини, яка складається з оригінальної конструкції багатопозиційного багатолінійного гідроапарату, який може забезпечити розподілення руху на декілька гідро двигунів робочих механізмів технологічної машини відповідно циклограми її роботи та замінити ланцюги механічних передавальних механізмів і деталей.

Оригінальність конструкції багатопозиційного багатолінійного одно золотникового гідроапарату полягає в тому, що він поєднує в собі властивості гідро розподільника золотникового та вентильного типу, а сам золотник має складну секційну циліндричну форму з вирізаними секторами і робить обертальний, а не зворотно поступальний рух. Розроблений гідроапарат може виконувати, як розподільну, так і  керуючу функцію та  може замінити  керовані автоматичні пристрої.

Розроблена матмодель розрахунку об’єму робочих порожнин гідроапарату (гідро розподільника).

З метою перевірки працездатності гідроапарату нової конструкції проведено його параметричне моделювання у системі Solid Works і цикл експериментальних досліджень із застосуванням модуля Flo Works.

Отримано результати розподілу рідини у гідроапараті для окремих порожнин, що з’єднані з гідро лініями гідро двигунів робочих механізмів технологічної машини.

Принцип конструювання нового гідроапарату може бути використаний для розподілення рідини у технологічних машинах з різними циклами взаємодії механізмів.

Завантаження

Опубліковано

29.07.2024

Як цитувати