КЛАСИФІКАЦІЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ВИРОБНИЧИХ ТА БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-335-3-41

Ключові слова:

класифікація, цифровізація, агропромисловий комплекс, бізнес-процеси, види оптимізації

Анотація

Цифрова трансформація підприємств неможлива без цифровізації їх бізнес-процесів. Бізнес-процес - це ланцюжок дій, який веде до створення продукту або надання послуги. Це основа роботи будь-якого підприємства. З метою розвитку наукових знань щодо бізнес-процесів підприємств виникає необхідність постійно аналізувати інформацію, групувати її або систематизувати в одне ціле. Це дозволить покращити діяльність підприємств та успішно провести цифровізацію в кожній галузі, зокрема і в агропромисловому комплексі. У статті запропонована  класифікація цифровізації виробничих та бізнес-процесів по сферах впровадження та видах оптимізації процесів. В тому числі розглянуто види оптимізації виробничих процесів в агропромисловому комплексі.  Основні результати полягають у тому, що уперше розроблено класифікацію цифровізації виробничих та бізнес-процеів, у тому числі в агропромисловому комплексі. Для формування класифікації були використані наукові праці на навчальні посібники вчених у сфері управління цифровізацією бізнес-процесів.

Цифровізація надає можливість  невеликим компаніям створювати нові продукти та швидко виводити їх на ринок. Дозволяє трансформувати бізнес, створювати абсолютно нові форми підприємництва, модернізувати все суспільство, перейти до цифрової його форми. Для прийняття управлінського рішення про цифровізацію бізнес-процесів виникає необхідність проведення аналізу діючих бізнес-процесів підприємства. Завдяки впровадженню цифровізації на підприємствах удосконалюються бізнес-процеси, які підвищують конкурентоспроможність продукції.

Перехід аграрних підприємств до електронного сільського господарства може забезпечити використання сучасних цифрових технологій, таких як: комп’ютери, сервери, веб-сайти, що дозволяють передачу та отримання інформації щодо аграрної сфери та ринків сільськогосподарської продукції, сировини тощо. Класифікація дає можливість розмежувати виробничі процеси та постійно їх удосконалювати, адже бізнес-процес – це послідовність дій, в результаті яких створюється новий продукт, послуга чи проводиться аналіз діяльності працівників.

Завантаження

Опубліковано

30.05.2024