ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ РОБОТИ СУШИЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ЛІНІЇ ПЕРЕРОБКИ ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ

Автор(и)

  • ОЛЕГ ЦУРКАН Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету» Автор https://orcid.org/0000-0002-7218-0026
  • АНАТОЛІЙ СПІРІН Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету» Автор https://orcid.org/0000-0002-4642-6205
  • ВОЛОДИМИР РУТКЕВИЧ Вінницький національний аграрний університет Автор https://orcid.org/0000-0002-6366-7772
  • АНДРІЙ ДІДИК Вінницький національний аграрний університет Автор https://orcid.org/0000-0002-0524-0017

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2025-355-113

Ключові слова:

волоські горіхи, сушіння, конвективно-вібраційна сушарка, теплоносій, енергоефективність, масообмін, математичне моделювання, режимні параметри

Анотація

Представлено результати прикладних наукових досліджень щодо розроблення та обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів конвективно-вібраційної сушарки для післязбиральної обробки волоських горіхів. Встановлено основні проблеми традиційних способів сушіння, зокрема нерівномірність прогрівання, втрати біологічно активних речовин і високі питомі енергетичні витрати. Запропоновано технічне рішення, що поєднує керовану конвективну подачу теплоносія та механічну вібрацію для інтенсифікації масо- і теплообміну. На основі багатофакторного математичного моделювання визначено раціональні режимні параметри сушіння за критерієм мінімізації питомої енерговитратності. Результати дослідження підтверджують доцільність застосування комплексного підходу до оптимізації процесу сушіння горіхової сировини та свідчать про підвищення енергоефективності технологічного обладнання.

Завантаження

Опубліковано

28.08.2025

Як цитувати

ЦУРКАН, О., СПІРІН, А., РУТКЕВИЧ, В., & ДІДИК, А. (2025). ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ РОБОТИ СУШИЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ЛІНІЇ ПЕРЕРОБКИ ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ. Herald of Khmelnytskyi National University. Technical Sciences, 355(4), 787-792. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2025-355-113