ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ СТОЛОВОЇ БІЛИЗНИ ДЛЯ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ
DOI:
https://doi.org/10.31891/2307-5732-2025-351-41Ключові слова:
текстильні вироби, серветки, якість, безпечність, індустрія гостинності, готельно ресторанна справаАнотація
В роботі розглянуто питання дослідження якості та безпечності асортименту столової білизни, а саме серветки українського виробництва. У процесі дослідження було ідентифіковано компоненти сировинного складу серветок та відносено їх до групи «напівлляні». З’ясовано, що поверхнева густина становить 211, г/м2, питоме розривальне навантаження по основі 253, по утоку – 217 Н×м/г; розривальне зусилля на одну нитку по основі 4,5 Н, по утоку – 2,4 Н; відносне видовження на момент розірвання по основі 15 %, по утоку 18%. Зразки серветок за коефіцієнтом незминальності, з показниками по основі – 38%, утоку – 36%, відносять до групи низької незминальності. Також були виміряні показники безпечності, а саме показник pH водної витяжки, вміст пестицидів, гранично допустимі рівні токсичних елементів (свинець, кадмій, миш’як, кобальт, нікель, хром, мідь), що відповідали вимогам нормативної документації. Доведено, що серветки напівлляні українського виробництва якісні та безпечні, їх можна використовувати в індустрії гостинності.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 ОЛЕНА КАЛАШНИК, ЛЕСЯ ПЕЛИК, ОЛЕНА КИРИЧЕНКО, НІНА БУДНИК, СВІТЛАНА МОРОЗ (Автор)

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.