АНАЛІЗ МЕТОДІВ УПРАВЛІННЯ БПЛА (GPS ПОЗИЦІОНУВАННЯ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ)

Автор(и)

  • СТЕПАН ТАНАСІЙЧУК Хмельницький національний університет Автор
  • ТЕТЯНА ГОВОРУЩЕНКО Хмельницький національний університет Автор https://orcid.org/0000-0002-7942-1857

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-331-70

Ключові слова:

дрон, SLAM, GPS, позиціонування, нейронна мережа, робастне керування, Composition Mode, зсув положення

Анотація

Проведено аналіз методів управління БПЛА та констатовано, що під час побудови комплексу управління БПЛА командний елемент або його частина виноситься за межі апарата і зв’язується з виконавчим елементом лінією передачі. Основною функцією, яку розв’язує СК, є керування рухом центру мас (три канали керування) і кутовими рухами БПЛА щодо центру мас (три канали керування). Таким чином, управління польотом БПЛА зводиться до управління параметрами його руху: кутовими координатами, кутовими швидкостями і прискореннями, лінійними координатами (дальністю, висотою, бічним переміщенням). Для БПЛА з високошвидкісними характеристиками і високою маневреністю потрібне дуже швидке доставлення команд управління з пункту керування на борт. Одночасно з цим пілотажне управління вимагає високого ступеня втручання оператора в процес управління літальним апаратом, що, своєю чергою, вимагає високої концентрації оператора, а також високого ступеня підготовки.

Наголошено на думці, що інтелектуальні методи керування БПЛА є важливою складовою сучасних безпілотних систем. Вони дозволяють пілотувати та керувати дроном з високою точністю та ефективністю, автоматично виконуючи різноманітні завдання. У цьому контексті БПЛА можуть використовуватися для збору інформації з висоти, що дозволяє збільшити площу, яку можна охопити відразу. Завдяки цьому БПЛА можуть використовуватися для виявлення вогню на великих територіях, таких як лісові масиви, де можливість вчасного виявлення вогню є критично важливою. Описано основні принципи роботи GPS системи та її роль у навігації БПЛА. Окрему увагу було приділено інтелектуальним польотним режимам БПЛА. Вони включають автоматичне пілотування, точне позиціонування, виявлення перешкод та інші функції, які дозволяють дрону автономно виконувати завдання з високою точністю.

Завантаження

Опубліковано

25.04.2024

Як цитувати

АНАЛІЗ МЕТОДІВ УПРАВЛІННЯ БПЛА (GPS ПОЗИЦІОНУВАННЯ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ). (2024). Herald of Khmelnytskyi National University. Technical Sciences, 331(1), 462-468. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-331-70