РОЗРОБКА КОНВЕКТИВНО-ВІБРАЦІЙНОЇ СУШАРКИ ДЛЯ СУШІННЯ ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ

Автор(и)

  • ОЛЕГ ЦУРКАН Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету» Автор https://orcid.org/0000-0002-7218-0026
  • АНАТОЛІЙ СПІРІН Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету» Автор https://orcid.org/0000-0002-4642-6205
  • ВОЛОДИМИР РУТКЕВИЧ Вінницький національний аграрний університет Автор https://orcid.org/0000-0002-6366-7772
  • АНДРІЙ ДІДИК Вінницький національний аграрний університет Автор

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-333-2-61

Ключові слова:

волоські горіхи, технологічна лінія, вологість, вібрація, вібраційні технології, сушарка, робоча камера, теплоелектронагрівач, нагнітальний вентилятор, електродвигун, енергоефективність, продуктивність, якість

Анотація

Розглядається питання створення високоефективних, екологічно чистих енерго- та ресурсозберігаючих технологій і обладнання для переробки волоських горіхів. Представлена технологічна лінія по переробці волоських горіхів. З огляду технологічної лінії переробки волоських горіхів процес сушіння, поряд із руйнуванням шкаралупи та відділення її від ядра і подальшого сортування є найбільш відповідальним технологічним процесом, оскільки від нього залежить продуктивність та якість вихідного матеріалу.

Встановлено, що використання вібраційних технологій підвищує ефективність сушіння волоських горіхів і дозволяє зменшити час сушіння на 30-40 % в порівнянні із традиційними методами. Крім того, вібраційні технології дозволяють зберегти якість горіхів, зменшуючи вплив температури на їх структуру. В кінці процесу сушки, ядра волоських горіхів мають залишкову вологість 6-12 % і втрачають при цьому до 35 % своєї ваги.

Зазначено, що вібраційні технології покращують процес сушіння за рахунок стимулювання руху вологи з поверхні волоських горіхів. При цьому на практиці застосовують різні типи вібрації, такі як лінійна, коливальна, відцентрова та ультразвукова.

Запропоновано принципово нову конструктивно-технологічну схему конвективно-вібраційної сушарки. Використані інноваційні підходи у її функціонуванні дозволять підвищити якісні показники волоських горіхів в процесі зберігання та переробки. Під час вібраційного сушіння у конвективно-вібраційній сушарці волоський горіх розміщується на вібруючій поверхні, яка генерує механічні коливання, що допомагають розподілити тепло по всьому горіху. Завдяки виконанню U–подібної сушильної камери у вигляді перфорованого днища по всій поверхні контакту з матеріалом, який висушується, значно зменшується об’єм застійних зон при продуванні шару горіхів сушильним агентом, яким слугує підігріте теплонагрівачем повітря. Виконання нагрівального елемента у вигляді теплоелектронагрівача з автоматичним керуванням процесу сушіння призводить до створення автоматичного регулювання безперервності процесу та стабільності якості сушіння волоських горіхів. Дана конструкція сушильної установки дозволяє легко керувати основними режимними параметрами її роботи: витратою та температурою сушильного агента, а також параметрами вібраційного впливу – частотою та амплітудою коливання сушильної камери, що є важливим для практичної реалізації процесу сушіння волоських горіхів з максимальною ефективністю. Представлена конструкція сушильної установки поєднує в собі всі переваги конвективно-вібраційного способу сушіння. Слід зазначити, що саме сушарки з конвективним підведенням тепла є найбільш розповсюдженими в сільському господарстві завдяки найвищій енергетичній ефективності, відносній простоті конструкції та надійності в роботі. В даному випадку до цих позитивних рис конвективних сушарок додається ефект інтенсифікації процесу завдяки вібраційній дії на шар матеріалу.

Завантаження

Опубліковано

25.04.2024

Як цитувати