ПРОБЛЕМИ ЗАСВОЄННЯ БАЗОВИХ ДИСЦИПЛІН СТУДЕНТАМИ ВНЗ ТЕХНІЧНИХ НАПРЯМІВ ПІДГОТОВКИ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-333-2-39

Ключові слова:

інженерія, спеціальність, машинобудування, освіта, дистанційне навчання, якість освіти, технічні напрями підготовки

Анотація

На підставі аналізу рівня залишкових знань студентів молодших курсів бакалаврського рівня підготовки із механічних спеціальностей з дисциплін природничих наук досліджено вплив дистанційного навчання випускників середнього рівня освіти на успішність студентів першого курсу із базових дисциплін. До когорти базових дисциплін фундаментальної підготовки фахівців з механічних спеціальностей тут віднесено вищу математику, фізику, хімію та нарисну геометрію як розділ математики. Дослідження проведено на основі аналізів зрізів знань з базових дисциплін у вигляді тестових завдань студентів-першокурсників на початковому етапі їх навчання у закладі вищої освіти. Результати цих даних співставлено із результатами здачі студентами іспитово-залікової сесії з цих навчальних дисциплін. Дослідження проведено на основі аналізів успішності студентів денної форми навчання Інститут механічної інженерії та транспорту (ІМІТ) Національного університету «Львівська політехніка»(НУ»ЛП»). За роки порівняльного аналізу успішності було обрано 2019-2020 роки, що передували запровадженню дистанційного навчання, обумовленого короновірусною пандемією, та 2023-2024 роки із комбінованою схемою провадження навчального процесу, що перемежовує очне аудиторне та дистанційне навчання залежно від безпекової ситуації, обумовленої проведенням інтенсивних бойових дій на території України.

Результатами порівняльного аналізу встановлено, що дистанційна форма провадження навчального процесу як у закладах середньої освіти, так і у навчальному процесі вищої школи забезпечує неперервність провадження навчального процесу. Проте стрімко понижується рівень успішності та обсяги залишкових знань як здобувачів середньої, так і вищої освіти.

Запропоновано для усунення недоліків дистанційного навчання у закладах вищої совіти для студентів технічних напрямів підготовки здійснити перегляд навчальних планів та програм підготовки з метою збільшення для базових дисциплін годин та кредитів, спрямованих на усунення недопрацювань дистанційного навчання на попередніх етапах набуття ними освіти.

Із урахуванням особливостей провадження навчального процесу в умовах воєнного стану запропоновано доповнити традиційні навчальні заняття із базових дисциплін їх дубляжем у вигляді відеофільмів та навчальних відеороликів, що проводитимуться у робочі дні тижня у вечірній час, а у вихідні дні ‒ у погоджені із студентами години. Відвідування студентами цих додаткових навчально-консультаційних занять повинно бути облікованим, але добровільним.

Завантаження

Опубліковано

25.04.2024

Як цитувати

ПРОБЛЕМИ ЗАСВОЄННЯ БАЗОВИХ ДИСЦИПЛІН СТУДЕНТАМИ ВНЗ ТЕХНІЧНИХ НАПРЯМІВ ПІДГОТОВКИ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ УКРАЇНИ. (2024). Herald of Khmelnytskyi National University. Technical Sciences, 333(2), 251-259. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-333-2-39