ЗАХИСТ КРИПТОВАЛЮТ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - ПАШОРІН, ВАЛЕРІЙ; ЯРОВИЙ, РОМАН; ЗАХАРЕНКОВ, ДМИТРО; МИЛАШЕНКО, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У статті досліджені питання реалізації механізмів забезпечення безпеки генерації, зберігання та передачі криптовалюти. Показані основні напрями рішення проблеми захисту цифрової валюти від можливих шахрайських дій під час транзакцій і зберіганні її в електронних гаманцях. Розкрито сутність механізмів забезпечення безпеки криптовалюти Біткойн. Визначені основні проблеми захисту криптовалют, які пов’язані з хакерськими атаками та шахрайством, безпекою електронних гаманців та вразливостямисмарт-контрактів. Зазначено, що незважаючи на використання передових криптографічних методів, криптовалюти залишаються мішенню для хакерів. Наведено фундаментальні розбіжності між криптовалютою та цифровою валютою. Визначено властивості криптографічних хеш-функцій, які застосовуються для захисту транзакцій від можливих фальсифікацій чи підмін блоків транзакцій  електронного реєстру. Наданий скорочений алгоритм генерації адреси електронного гаманця. Надані рекомендації щодо вдосконалення механізмів захисту від нових типів атак, розвиток більш ефективних алгоритмів хешування та підвищення зручності користування електронними гаманцями. Також відзначено важливість розробки та впровадження стандартів безпеки для криптовалют, що сприятиме їх широкому використанню та інтеграції в фінансові системи.
Keywords: цифрова валюта; криптосистема; блокчейн; біткойн; хеш-функція; електронний гаманець