ВИБІР ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНОГО ОБЛАДНАННЯ В СИСТЕМАХ ПЕРЕДАЧІ МОВНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ - ПІДЧЕНКО, СЕРГІЙ; КУЧЕРУК, ОКСАНА; ПИВОВАР, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
При виборі відповідного обладнання телекомунікаційної мережі виникає необхідність прийняття рішення з урахуванням набору критеріїв, які суперечать один одному. Одним з перспективних підходів для вирішення таких проблем є використання методів MCDM (Multiple Criteria Decision Making).  Методи MCDM сприяють підвищенню ефективності процесу прийняття рішень і дозволяють уникнути певних помилок при виборі телекомунікаційного обладнання. В дослідженні, зокрема, розглядається проблема вибору кодека мовних повідомлень за набором критеріїв. Для визначення найкращої альтернативи на сьогодні розроблена значна кількість методів MCDM, але за певних умов використання цих методів може дати різні результати. Тому, вчені зазвичай використовують більше одного методу одночасно. В даному дослідженні для вибору  відповідної конфігурації кодека було використано методи TOPSIS, MARCOS та PIV, з метою отримання результатів ранжування кодеків найбільш об’єктивним чином Визначено найкращу альтернативу. Підтверджено тезу, що необхідно застосовувати не один метод при ранжуванні та виборі кращої альтернативи.
Keywords: телекомунікаційні мережі; методи MCDM; багатокритеріальний вибір; TOPSIS; PIV; MARCOS