ЗАСТОСУВАННЯ НЕЙРОМЕРЕЖЕВИХ ПІДХОДІВ ДО ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ ПРО БАГАТОРУКОГО БАНДИТА - ХАВАЛКО, ВІКТОР; ДОХНЯК, БОГДАН-ОЛЕКСАНДР; СЛАВА, ЛЮБОМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Основна проблема більшості людей – незнання того, як зробити перший крок в сфері інвестування власних коштів на фінансовому.  Люди, які хочуть почати займатись інвестуванням зазвичай не знають з чого почати та акції яких компаній можна вигідно перепродати. В статті проведено аналіз та порівняння восьми базових алгоритмів для вирішення задачі про багаторукого бандита. Для цього було спроектовано та розроблено відповідне середовище для досліджень, яке дозволило спостерігати за поведінкою алгоритмів впродовж семи років. Середовище, максимально наближене до реального і це дало можливість проаналізувати поведінку агентів в симуляції та зробити відповідні висновки щодо їхньої ефективності.Створена нова модифікація жадібного агента, який замість власних оцінок використовує передбачення, сформовані рекурентними нейронними мережами (запропоновано підхід, який поєднує в собі можливості штучного інтелекту та традиційних алгоритмів для вирішення задачі про багаторукого бандита). Проаналізовано ефективність використання кожного з алгоритмів та доцільність їхнього використання для визначення інвестиційної привабливості. Результати експериментів представлені в чіткому та зрозумілому аналітичному вигляді.
Keywords: рекурентна нейронна мережа; багаторукий бандит; прогнозування; ефективність алгоритму