ВИСОКОРІВНЕВА АРХІТЕКТУРА МУЛЬСЕМЕДІЙНОЇ ПРОГРАМНОЇ СИСТЕМИ - СУЛЕМА, ЄВГЕНІЯ; РВАЧ, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Ця стаття присвячена розробленню уніфікованої високорівневої архітектури нового класу програмного забезпечення – мульсемедійного програмного забезпечення. Цей клас програмного забезпечення працює з даними, які визначають розширене мультимедіа, також відоме як мульсемедіа. Концепція мульсемедіа передбачає роботу з темпоральними мультимодальними даними, що описують мульсемедійний об’єкт, який є фізичним об’єктом, що контролюється комп’ютерною системою за допомогою набору сенсорів для формування мультимодального цифрового опису, який визначає об’єкт настільки комплексно, як його може сприйняти людина через свої органи чуття. Таким чином, мульсемедійне програмне забезпечення – це програмна система, яка працює з темпоральними мультимодальними даними, що визначають мульсемедійний об’єкт. Спорідненими до мульсемедійних програмних систем класами програмного забезпечення є платформи цифрових двійників та застосунки метаверсу. Мульсемедіа є відносно новою концепцією, і вона вимагає створення нових підходів до розроблення програмних застосунків, які працюють з мульсемедійними даними різних модальностей. Дослідження, представлене у цій статті, зосереджено на розробленні архітектури високого рівня, яку можна легко застосувати до різних випадків використання.
Keywords: мульсемедіа; архітектура програмного забезпечення; метаверс; цифрові двійники