ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ДІАГНОСТУВАННЯ СТАНУ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ ЛЮДИНИ - ЛЕГЕНЧУК, СЕРГІЙ; КОВБАСЮК, СЕРГІЙ; МОРГУН, АНАСТАСІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Сучасні системи, призначені для моніторингу стану різних аспектів здоров’я людини, надають цінні дані та інформацію як для окремих осіб, так і для медичних працівників. Серед їх важливих цілей – відстеження особистого здоров’я, керування процесом лікування, історією розвитку захворювань, дистанційний моніторинг пацієнтів, раннє виявлення та профілактика тощо. Системи моніторингу здоров’я дозволяють людям відстежувати та контролювати параметри свого здоров’я, такі як частота серцевих скорочень, артеріальний тиск, режим сну, рівень фізичної активності тощо, що допоможе краще зрозуміти свій загальний добробут і приймати обґрунтовані рішення щодо свого способу життя та звичок. Але кожна з існуючих систем має свої переваги та недоліки. Оскільки не було знайдено підходящого додатку, було прийнято рішення спроектувати та розробити власну інформаційну технологію діагностування стану серцево-судинної системи людини. В роботі було визначено основні завдання на розробку веб-додатку, проаналізовано аналоги розробленої системи, визначено основний функціонал та вимоги до системи. Підібрано методику визначення оцінки стану серцево-судинної системи людини, також було обрано технології розробки веб-додатку, спроектовано та реалізовано алгоритми роботи системи та об’єктно-орієнтовану структуру. Програмний продукт був перевірений на працездатність. При розробці ставились вимоги до простоти і зручності у використанні. Веб-додаток призначений для контролю стану серцево-судинної системи, для запобігання ризику захворювань, адже якщо вчасно розпізнати проблеми, можна обійтися медикаментозною терапією. Додатки для самодіагностики – перший крок на шляху до встановлення захворювання або первинної оцінки свого здоров'я, куди кращий варіант ніж пошук інформації в інтернеті. Хоч на цей час вони не в змозі замінити професійний лікарський огляд, але можуть бути відмінними порадниками.
Keywords: інформаційна технологія; серцево-судинна система; діагностування; SCORE; Systematic Coronary Risk Evaluation; артеріальний тиск; захворювання; медичні інформаційні системи