ОГЛЯД ТА ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ АЛГОРИТМІВ-ФІНАЛІСТІВ КОНКУРСУ NIST ЗІ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ЛЕГКОВАГОВОЇ КРИПТОГРАФІЇ - ЩУР, НАТАЛІЯ; ПОКОТИЛО, ОЛЕКСАНДРА; БАЙЛЮК, ЄЛІЗАВЕТА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Статтю присвячено процесу стандартизації легковагових криптографічних алгоритмів, включаючи важливі етапи від відбору кандидатів до оголошення остаточного переможця. У статті здійснено огляд та порівняльний аналіз алгоритмів-фіналістів конкурсу NIST зі стандартизації легковагової криптографії. Розглянуто типові криптографічні конструкції та примітиви, на базі яких реалізовані перетворення у алгоритмах-фіналістах. Проведено дослідження специфікацій алгоритмів-фіналістів, проаналізовано їх можливі варіанти та модифікації. Представлено порівняння алгоритмів за різними характеристиками (розміри ключа, блоку, тегу тощо), наведено показники безпеки кожного алгоритму. Стаття має на меті дати загальне уявлення про дизайн та властивості алгоритмів-фіналістів конкурсу NIST, а також допомогти з вибором оптимального алгоритму для конкретного сценарію застосування.
Keywords: легковагова криптографія; стандартизація; автентифіковане шифрування; хешування