АВТОНОМНА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА СИСТЕМА І ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ЗВУКОВОГО ВИЯВЛЕННЯ ОБ’ЄКТІВ ТА ON-LINE СПОВІЩЕННЯ - ЧИГІНЬ, ВАСИЛЬ; ПАЗИНЮК, МИХАЙЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Створили експериментальну автономну систему і програмне забезпечення для звукового виявлення об’єктів з надсиланням on-line сповіщення при їх виявленні. Використали міні-комп’ютер ASUS TS-10 і мікрофон типу SyncoMic-M3. Програмне забезпечення для аналізу звуку в реальному часі сформували на основі власної програми, написаної мовою  C++ з використанням застосунку відкритого вихідного коду FrequencyAnalyzer.  Використали розклад звукової хвилі у ряд Фур’є за алгоритмом швидкого перетворення (FFT). При цьому вперше ввели такі функції, як граничне значення сумарної інтенсивності звуку, при якому надсилається сповіщення, та  значення тривалості сигналу для відсікання випадкових звуків. Склали програму мовою Python для надсилання сповіщення при виявленні об’єкта з використанням бібліотеки Flask для отримання запитів від програми аналізу звуку. При цьому використали  бібліотеку python-telegram-bot для автоматизації надсилання сповіщень у телеграм-чат. Python-застосунок розгорнули у хмарному середовищі Heroku, що дозволяє зручно керувати застосунком, його версією та запитами на відправлення повідомлення. В основі програмного забезпечення для аналізу звуку лежить застосування алгоритму швидкого перетворення Фур’є (FFT). Цей алгоритм діє як математичний наріжний камінь, ефективно перетворюючи складні звукові хвилі на зрозумілі представлення рядів Фур’є. Це перетворення дозволяє глибше зрозуміти вхідне аудіо, дозволяючи системі розпізнавати ключові моделі та аномалії. Створена експериментальна система та програмне забезпечення є свідченням інновацій у виявленні об’єктів за допомогою звукового аналізу. Використовуючи необхідне апаратне забезпечення, ретельне програмування та інтеграцію, система забезпечує надійне та ефективне рішення. Паралельно з програмним забезпеченням для аналізу звуку було розроблено додаткову програму Python для миттєвого сповіщення про виявлення об’єкта. Використовуючи бібліотеку Flask, ця програма організовує безперебійний зв’язок між програмним забезпеченням аналізу звуку та зовнішніми системами. Ця інтеграція гарантує, що події виявлення викликають негайне сповіщення, уможливлюючи реагування у реальному часі.
Keywords: експериментальна установка; програмне забезпечення; звукове виявлення об’єкта; Flask бібліотека; хмарне середовище Heroku; Python-застосунок