КОНСТРУЮВАННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ СИНХРОННОГО ПІДХОДУ: ОСНОВНІ ПРОЦЕСИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ DEVOPS - ПРАВОРСЬКА, НАТАЛІЯ; МАРТИНЮК, ВАЛЕРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Дана стаття представляє на розгляд метод синхронного виконання етапів життєвого циклу (ЖЦ) програмного забезпечення (ПЗ) в рамках DevOps. Даний метод націлений на підвищення продуктивності при розробці та впровадженні програмних продуктів (ПП). Проводиться ретельне вивчення теоретичних питань, а саме аспектів DevOps та синхронного виконання етапів ЖЦ. Розглядається впровадження власного методу, який базується на поєднанні команд розробки та інформаційно-технічного обслуговування (експлуатаційників – команда ІТО), а також автоматизації процесів і безперервному забезпеченні якості ПП. Для вимірювання ефективності одночасного виконання етапів ЖЦ в статтю включено аналіз метрик, а також як запропонований метод буде впливати на швидкість розв’язання проблем та відповідності розроблених проєктів заданим вимогам та характеристикам. Вивчення наведених випадків та прикладів успішних проектів, у яких був впроваджений синхронний підхід в рамках DevOps, дозволило зробити висновки щодо практичного застосування даного методу, а також його адаптації для проектів різних розмірів та галузей.
Keywords: DevOps; операції розробки; конструювання програмного забезпечення; програмний продукт; життєвий цикл; ефективність; процес розробки; впровадження; синхронне виконання