ВПЛИВ СПОСОБУ ОЦІНЮВАННЯ ЕНЕРГОГЕНЕРУВАЛЬНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ СОНЯЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ НА ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СОНЯЧНОЇ БАТАРЕЇ - НАКАШИДЗЕ, ЛІЛІЯ; ГІЛЬОРМЕ, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В даний час розроблено сонячні елементи різних типів, призначені для функціонування в різних умовах. При цьому важливим є зниження вартості електричної енергії, одержуваної за допомогою фотоелектричного перетворення енергії сонця. Для вирішення питання ефективності функціонування сонячних батарей і як результат, низька вартість отриманої електричної енергії, необхідно на етапі конструкторських розробок проведення оптимізації архітектури побудови сонячної батареї.Метою роботи є визначення впливу способу оцінювання енергогенерувальної ефективності різних типів сонячних елементів на експлуатаційні характеристики сонячної батареї. Проведено аналіз аналітичної моделі  способу оцінювання енергогенерувальної ефективності різних типів сонячних елементів на експлуатаційні характеристики сонячної батареї. Розглянуто підхід, який базується на отриманні експериментальних даних при натурних випробуваннях. Проведення порівняння експлуатаційних характеристик сонячних елементів, отриманих аналітичним та експериментальним методами.Показано, що експлуатаційні характеристики мають декілька чинників. Серед них тип використаних сонячних елементів, метод попереднього оцінювання енергогенерувальної їх ефективності. Дані отримані завдяки автоматизованому вимірювальному комплексу, тобто на підставі експериментальних даних, дозволяють побудувати поліноміальні залежності. Такий комбінований підхід дозволить з більшою точністю визначити геометричні параметри сонячних батарей при різному рівні енергетичної освітленості. Використання отриманих результатів вплине на зменшення масогабаритних показників сонячних батарей та дозволить суттєво зменшити вартість отриманої електричної енергії.
Keywords: сонячна батарея; генерована енергія; гаряча пляма; надійність; термін експлуатації; технічна безпека