ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ ПОПЕРЕДНІХ ДЕФОРМАЦІЙ НА СТІЙКІСТЬ СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ДО БАГАТОРАЗОВОГО ЗГИНУ - НАДОПТА, ТЕТЯНА; МИХАЙЛОВСЬКА, ОКСАНА; ОЛІЙНИК, АНАСТАСІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У статті розглянуті поняття впливу деформації натуральної шкіри на її стійкість до багаторазового згину для спеціального взуття військового призначення. Довговічність спеціального взуття для військовослужбовців безпосередньо пов'язана зі стійкістю виробу до багаторазових деформацій. Таке взуття піддається значним деформаціям, оскільки призначене для екстремальних умов експлуатації, а також значні фізичні навантаження викликають відповідне згинання деталей взуття, особливо союзок.У результаті досліджень натуральних шкір хромового методу дублення (ялівка легка та кінська шкіра хромового методу дублення) щодо стійкості до згину, встановлено, що міцність шкір, окрім впливу експлуатаційних деформацій, зменшується ще й за рахунок змін у структурі і властивостях шкіри під дією впливу попередньої деформації розтягуванням при виготовленні шкір. Отримані результати будуть враховані при проєктуванні та удосконаленні технологічних процесів виготовлення спеціального взуття для військовослужбовців.
Keywords: спеціальне взуття; натуральна шкіра; попередня деформація; стійкість; багаторазовий згин