ФРАКТАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЦИКЛІЧНОГО ЧАСОВОГО РЯДУ ЧИСЕЛ ВОЛЬФА (ПОКАЗНИКА СОНЯЧНОЇ АКТИВНОСТІ) - КАМІНСЬКИЙ, РОМАН; ПШЕНИЧНИЙ, ОЛЕКСАНДР; ХУДИЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Фрактальний аналіз циклічних часових рядів є актуальною задачею в багатьох областях людської діяльності. В даній статті наведена формальна модель циклічного часового ряду та наведені результати фрактального аналізу на прикладі сонячної активності на базі чисел Вольфа. В результаті фрактального аналізу існуючих циклів рядах визначені показники фрактальної розмірності та експоненти Герста.
Keywords: циклічні часові ряди; фрактальний аналіз; R/S-метод