РОЛЬ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ФРАКТАЛЬНОЇ КОНСТАНТИ ЦИКЛІЧНОГО ЧАСОВОГО РЯДУ - КАМІНСЬКИЙ, РОМАН; ПШЕНИЧНИЙ, ОЛЕКСАНДР; ХУДИЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В даній роботі наведена процедура визначення фрактальної константи послідовності елементів методом RS-аналізу та наведені результати застосування цієї процедури для двох одновимірних часових рядів: витрат електроенергії та роботи тренінгової системи в процесі атестації учасників. В обох випадках дані розглядаються як циклічні послідовності: в першому цикли мають тривалість місяця, а в другому – тривалість атестації одного учасника. Показано, що значення фрактальних констант є різними для різних циклів, а головне те, що вони характеризують природу джерела даних: джерела споживання електроенергії та індивідуальні особливості учасників при наданні кожному з них одного і того ж завдання.
Keywords: фрактальний аналіз; RS-аналіз; часовий ряд; послідовність даних; циклічність даних