ПОРІВНЯЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ СИСТЕМ ЕКСПРЕСІЇ У ВИРОБНИЦТВІ РЕКОМБІНАНТНОГО ІНСУЛІНУ - ГУРКОВСЬКА, ОЛЕНА; АНДРЕЄВА, ОЛЬГА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Після серцево-судинної та онкологічної патології одним із найбільш поширених неінфекційних захворювань людини сьогодення є цукровий діабет, який призводить до інвалідності, а іноді і до летальних наслідків. Лікування інсуліном переслідує завдання максимально можливої компенсації вуглеводного обміну, запобігання гіпо- і гіперглікемії та профілактики ускладнень цього захворювання. Ефективність дії інсуліну значною мірою залежить від того, у який спосіб його виготовили. На підставі аналізу літератури встановлено, що одним із основних напрямів удосконалення технології виробництва інсуліну є використання високопродуктивних штамів рекомбінантних мікроорганізмів. В результаті порівняльного оцінювання різних продуцентів препарату рекомбінатного інсуліну людини встановлено, що найбільш перспективним з них є  штам бактеріальної культури Е. coli JM109.
Keywords: цукровий діабет; біотехнологія; рекомбінантний інсулін; системи експресії; продуцент