ДОСЛІДЖЕННЯ КІНЕТИКИ СВІЧЕННЯ СВІТЛОДІОДНИХ ДЖЕРЕЛ СВІТЛА - АНДРІЙЧУК, ВОЛОДИМИР; НАКОНЕЧНИЙ, МИРОСЛАВ; ФІЛЮК, ЯРОСЛАВ; КОСТИК, ЛЮБОВ; ОСАДЦА, ЯРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В роботі представлені результати дослідження енергетичних та динамічних характеристик світлодіодів FYL-3014 і ARPL-1W білого свічення з колірною температурою3000 К та 6000 К при живленні їх П-подібними імпульсами з частотою від 1 до 400 кГц. На основі спектральних та динамічних досліджень світлового потоку показано, що їх біле свічення отримане за рахунок накладання випромінювання гетероструктури InGaN-AlGaN в синій спектральній області з максимумом 450 нм та фотолюмінофора YAG:Се з широкою смугою в жовто-оранжевій області спектру (500-710 нм). На основі отриманих осцилограм встановлено, що наростання та спадання світлового потоку в обох смугах описується експоненціальною залежністю. Постійні часу наростання та спадання світлового потоку в жовто-оранжевій смузі фотолюмінесценції тепло-білого СД перевищують у два рази постійні часу для холодно-білого (1050 нс). Зі збільшенням частоти імпульсного живлення постійні часу наростання та спадання світлового потоку в цій смузі для обох типів СД зменшуються до 350-400 нс при 400 кГц. При зміні амплітуди імпульсів напруги та струму постійні часу наростання та спадання світлового потоку не змінюються. Найбільш енергетично сприятливий частотний діапазон імпульсного живлення світлотехнічних установок з СД FYL-3014  і ARPL-1W білого свічення від 10 до 100 кГц і заповненням від 0,3 до 0,95.
Keywords: світлодіод; широтно-імпульсна модуляція; енергетична ефективність; коефіцієнт затухання