КIБЕРБЕЗПЕКА ОПТИЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ В ЗАДАЧАХ РОЗПІЗНАВАННЯ ОБ'ЄКТІВ БЕЗПІЛОТНИХ ПІДВОДНИХ АПАРАТІВ - ДОРОВСЬКИЙ, ВОЛОДИМИР; ДОРОВСЬКИЙ, ДМИТРО; ДОРОВСЬКА, ІРИНА; ПАШОРІН, ВАЛЕРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Запропонований у статті підхід до формування кібербезпеки у інформаційній технології ідентифікації оптичних образів передбачає побудову підпрограм виділення об'єктів на зображенні сцени, створення еталонних зображень і порівняння об'єкта з еталоном. Завдання розпізнавання об'єктів безпілотних підводних апаратів вимагають нових підходів і рішень. Мета дослідження визначалася оптимізацією ідентифікації оптичних образів у завданнях розпізнавання об'єктів безпілотних підводних апаратів. Методи досліджень встановлювались оптимізаційними методами ідентифікації у завданнях розпізнавання об'єктів безпілотних підводних апаратів. Розглянуті в роботі питання оптимізації ідентифікації оптичних образів у завданнях розпізнавання об'єктів безпілотних підводних апаратів дають наступні висновки: критерій мінімуму взаємної інформації між об'єктом у сцені та еталоном є подвійним до критерію мінімуму витрат управління еталоном. Таким чином, однією з найбільш складних задач, вирішуваних при забезпеченні стійкості інформаційної технології ідентифікації оптичних образів до збурень у просторі об'єктів, є задача побудови алгоритму генерації еталонних зображень.
Keywords: оптимальна ідентифікація; оптичні образи; задачі розпізнавання; об'єкти безпілотних підводних апаратів