РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧА ТЕХНОЛОГІЯ КОМБІНОВАНОЇ ДЕФОРМАЦІЇ МАЛОВУГЛЕЦЕВОГО ДРОТУ, ЩО ҐРУНТУЄТЬСЯ НА ПРОКАТЦІ ІЗ ЗСУВОМ, ПОЄДНАНІЙ ІЗ ВОЛОЧІННЯМ - ПАШИНСЬКА, ОЛЕНА; ЗАВДОВЕЕВ, АНАТОЛІЙ; КРАЛЮК, МАРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Розглянуто структуру та властивості маловуглецевого дроту 08Г2С після проведення двох типів прокатки: гарячої прокатки зі зсувом (ПС) та стандартної гарячої прокатки (СТ), що застосовується для масового виробництва катанки на ВАТ "Міттал Стіл Кривий Ріг". Після різних видів прокатки проведено холодне волочіння (В) за однаковими режимами. Отримано зразки двох типів: ПС+В та СТ+В. Було досліджено фізико-механічні властивості матеріалів; встановлювали закономірності формування мікроструктури та тонкої структури. У роботі доказано, що є різниця між механізмами структуроутворення при СТ і ПС. Показано спадковий вплив тонкої структури сталі після гарячої прокатки на холодне волочіння. При СТ+В спостерігається подрібнення зерен зі зростанням ступеня деформації. Після ПС+В немає поетапного подрібнення зерен із зростанням ступеня деформації. При ПС+В реалізується чергування фрагментації та низькотемпературної механоіндукованої рекристалізації. У статті показано, що за умови використання технології прокатки зі зсувом, за рахунок реалізації цього сценарію трансформації структури, можна отримати катанку з підвищеними властивостями без додаткових відпалів.
Keywords: структура; властивості; механізми; гаряча прокатка; зсувна прокатка; волочіння