КОНТРОЛЬ ЕЛЕКТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ІЗОЛЯЦІЇ ОДНОФАЗНИХ СИЛОВИХ ТРАНСФОРМАТОРІВ, ЩО ПРАЦЮЮТЬ В БЛОЦІ З ГЕНЕРАТОРОМ - ШПАЧУК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Впровадження стратегії ремонту обладнання за технічним станом, старіння основних виробничих фондів теплових та атомних електричних станцій та реалізація програм строків продовження експлуатації даних енергетичних об’єктів обумовлюють актуальність питань розробки та впровадження контролю технічного стану електрообладнання загалом та ізоляції електрообладнання, як одного з ключових компонентів його ефективної та безаварійної роботи.Сучасні системи діагностування технічного стану електрообладнання та інформаційно-вимірювальні системи, що експлуатуються в даний час не реалізують можливості контролю таких електричних параметрів ізоляції електрообладнання як опір та ємність ізоляції відносно землі та кута діелектричних втрат, що унеможливлює виявлення дефектів в ізоляції на ранній стадії їх розвитку та ускладнює планування обсягів ремонтних та відновлювальних операцій на обладнанні.В роботі запропоновано метод контролю технічного стану  ізоляції силових однофазних трансформаторів, що працюють в блоці «генератор-трансформатор», що ґрунтується на накладанні змінного струму з частотою, що менша за промислову, та контролі розтікання змінного струму за допомогою вбудованих у силовий трансформатор трансформаторів струму та кіл контролю ізоляції високовольтних вводів.
Keywords: блочний трансформатор; струмопровід; блок «генератор-трансформатор»; ізоляція; інформаційно-вимірювальна система