ДОСЛІДЖЕННЯ НАДІЙНОСТІ РОТАЦІЙНИХ ПЕЧЕЙ ХЛІБОЗАВОДУ ТА РОЗРОБКА МЕХАТРОННИХ СИСТЕМ ЗАХИСТУ ЇХ ВІД АВАРІЙ - ХОРОЛЬСЬКИЙ, ВАЛЕНТИН; КОРЕНЕЦЬ, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У статті актуалізовано проблематику дослідження працездатності ротаційних печей в період обмеження постачання газу та електрики. Відпрацьовано алгоритм оцінки надійності ротаційних печей в періоди обмежень постачання газу за рахунок включення резервних джерел. Доведено, що якісні показники хлібопекарських виробів залежать від надійної роботи технологічного обладнання; рівня знань технологів-операторів; рівня інформаційного й алгоритмічного забезпечення; інтелектуально-інформаційної підтримки прийняття рішень особи, яка приймає оперативні рішення. Головну роль в цьому випадку буде відігравати рівень інтелектуалізації керування обладнанням в періоди обмежень постачання енергоносіїв та віялових відключень електрики, своєчасне розпізнавання аварійних ситуацій та аварій, виконання персоналом профілактичного обслуговування обладнання хлібопекарського виробництва. Завдання операторів та АСУТП в період експлуатації ротаційної печі полягає у створенні та підтримуванні нормативних значень температури випікання хліба в періоди обмеження постачання електрики і газу та у розпізнаванні аварійних ситуацій та аварій в темпі з процесом. У результаті розроблено та запропоновано АСУТП ротаційної печі з вбудованою мехатронною системою оцінки надійності обладнання й моніторингом стану енергетичних чинників, що спроєктована з урахуванням місцевих умов і призначена для впровадження на хлібозаводах Придніпровського економічного регіону в умовах воєнного стану. Основними ознаками розробленої системи є використання положень надійності складних систем, алгоритмів та систем моніторингу з розпізнаванням аварій, що виникають у процесі експлуатації ротаційних печей. Головну увагу приділено розробці експертної системи контролю забезпечення ротаційних печей енергоносіями (газом, електрикою) та їх резервування.
Keywords: ротаційна піч; температурне поле; модель; моніторинг ситуацій; система прийняття рішень; невизначеність