СИСТЕМА МОНІТОРИНГУ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ФАСОННИХ ПРОФІЛІВ МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦІЙ БУДІВЕЛЬ - ФІЛІППОВА, МАРИНА; ДЕМЧЕНКО, МАРІЯ; БОГДАН, ГАЛИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В роботі розглянуто актуальність реалізації системи моніторингу технічного стану металевих конструкцій будівель, що пов’язано в першу чергу зі збільшенням використання металевих профілів в якості основних конструктивних елементів. Конфігурація будівель, яка на пряму залежить від архітектурного формоутворення самої будівлі, ускладнюється та потребує обов’язкового моніторингу її елементів. Моніторинг проводиться на відповідність параметрів будівля заданим в межах допустимих значень напружень, які виникають під дією навантажень. Розглянуто основні методи, які використовуються для визначення напружено-деформованого стану металевих конструкцій, виходячи з конструктивних особливостей фасонних профілів, що виступають в якості основних конструктивних елементів – балок в металевих конструкціях будівель. Оцінено доцільність застосування для визначення дійсного напружено-деформованого стану фасонних профілів акустичного методу, який оснований на використанні ефекту акустопружності, а саме зв’язку пружних властивостей матеріалів зі зміною характеру поширення ультразвукових хвиль. Показано доцільність використання прозвучування за схемою дзеркально-тіньового методу, який дозволяє збільшити довжину проходження ультразвукової хвилі в полиці вздовж лінійно розподілених напружень. Показано можливість визначення дійсних значень механічних напружень в фасонних профілях металевих конструкцій шляхом вимірювання часових інтервалів проходження ультразвукової хвилі та температури в зоні вимірювання. Запропоновано функціональну схему системи моніторингу технічного стану будівель, в яку закладений акустичного методу встановлення напружено-деформованого стану металевих конструкцій. Розглянуто основні складові елементи системи моніторингу та можливості її апаратної реалізації, шляхом без дротової передачі даних, який призначений для встановлення в будівлях, які знаходяться в експлуатації та ще проектуються.
Keywords: напружено деформований стан; акустичний контроль; металеві конструкції; мережі LoRaWAN