ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ГЕОМЕТРІЇ ІНСТРУМЕНТУ ТА РЕЖИМІВ РІЗАННЯ НА ТОЧНІСТЬ ОБРОБЛЕННЯ ДЕТАЛЕЙ ОТРИМАНИХ FDM ДРУКОМ - КУШНІРЧУК, АНДРІЙ; ТКАЧУК, ВІТАЛІЙ; ХАРЖЕВСЬКИЙ, В’ЯЧЕСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Метою цього дослідження є визначення найбільш оптимальних параметрів різального інструменту та режимів різання (частота обертання шпинделя, швидкість подачі, глибина різання, діаметр кінцевої фрези геометричні параметри ріжучої кромки) для механічного оброблення деталей отриманих FDM друком з CoPET (PETg) пластику з метою отримання заданих параметрів точності та шорсткості поверхні.У статті викладено дослідження роботи кінцевих і торцевих фрез, що відрізняються матеріалом ріжучої частини, геометрією, кількістю різальних зубців, покриттям. В якості заготовки обрано прямокутну пластинку надруковану з CoPET пластику, без внутрішніх пустот, заповнення – 100%. Оброблення проводилось на вертикально-фрезерувальному верстаті MIKRON WF-2. Для кінцевих фрез досліджено процес різання при двох різних стратегіях: фрезерування відкритого пазу на всю робочу ширину фрези; фрезерування відкритого пазу бічною поверхнею фрези; фрезерування площини. Оцінено придатність для ефективного оброблення кожним типом інструменту.
Keywords: 3D друк; геометрія ріжучого інструменту; фрезерування; верстати з ЧПК; оброблення CoPET пластику