РОЗРОБКА СКЛАДІВ БЕТОНІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ВІДХОДІВ СКЛА СОНЯЧНИХ ФОТОЕЛЕКТРИЧНИХ ПАНЕЛЕЙ - КОРОГОДСЬКА, АЛЛА; КАТЕНІН, ВАДИМ; САМОЙЛЕНКО, НАТАЛІЯ; ШАБАНОВА, ГАЛІНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У статті розглядається можливість використання скла сонячних фотоелектричних панелей для часткової заміни цементу та розроблення зразків бетонів на його основі. Обґрунтовано вибір портландцементу та глиноземного цементу для проведення досліджень за хімічним та мінералогічним складами. Отримано композиційний матеріал на основі портландцементу. Порівняно різні рецептури бетонів та визначено, що отримані зразки з використанням відходів не поступаються за границею міцності при стиску бетонам з використанням природних заповнювачів. В результаті проведених досліджень встановлено, що відходи скла сонячних фотоелектричних панелей можуть бути використані як заповнювач для отримання бетонів загальнобудівельного та спеціального призначення.
Keywords: сонячні фотоелектричні панелі; відходи скла; утилізація; цемент; бетон; міцність