ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ НАНОМОДИФІКОВАНИХ ПОКРИТТІВ НА ОСНОВІ ФТОРПОЛІМЕРУ Ф-30П - ОЛЕКСАНДРЕНКО, ВІКТОР; СВІДЕРСЬКИЙ, ВЛАДИСЛАВ; КИРИЧЕНКО, ЛЮДМИЛА; ДАНІЛЕНКО, ІГОР; ЄФІМЕНКО, ВАЛЕРІЙ; НЕЛЮБІН, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Проаналізовано шляхи підвищення фізико-механічних характеристик та зносостійкості фторопластових покриттів на металевих поверхнях. Досліджено вплив складу і температурно-часових умов формування багатошарових фторопластових покриттів на їх абразивостійкість, мікротвердість і корозійну тривкість.  Описані режими технологічних операцій. Наведені властивості розроблених покриттів на основі  фторполімеру Ф-30П. Фторопластові  покриття сприяють відведенню теплоти через металеву поверхню, суттєво зменшують теплову напруженість вузла тертя і, крім того, забезпечують більш надійну роботу при низьких температурах. Плівка цього покриття, що утворюється на поверхні металу, ліквідовує дефекти структури та збільшує ущільнення деталей, знижує вібрацію і рівень шуму пар тертя. Фторопластові покриття ефективні для захисту хімічного обладнання, що працює в агресивних середовищах. Розроблена технологія нанесення наномодифікованого фторопластового покриття електроосадженням на металеві поверхні. Дані рекомендації з використання результатів виконаних досліджень для отримання наномодифікованих фторопластових покриттів з високою адгезією до металевих поверхонь завдяки нанесенню ґрунтувального шару та високою  зносостійкістю зовнішнього шару.