ШВИДКОДІЙНИЙ ПРИСТРІЙ АНАЛОГО-ЦИФРОВОГО ПЕРЕТВОРЕННЯ СИГНАЛІВ З КОРИГУВАННЯМ ЧАСОВОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ У ЧАСТОТНІЙ ОБЛАСТІ - БОРТНИК, ГЕННАДІЙ; БОРТНИК, СЕРГІЙ; КИРИЛЮК, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У роботі запропоновано метод розширення динамічного діапазону швидкодійного пристрою аналого-цифрових перетворення сигналів на базі коригування часової нестабільності вихідного сигналу. Доведено, що часова нестабільність вихідного сигналу перетворювача проявляється у вигляді паразитних складових у спектрі вихідного сигналу, при чому амплітуда і форма цих складових залежить від самого вхідного сигналу та від значення часової нестабільності. Компенсація похибок часової нестабільності виконується у частотній області. Наведена структура швидкодійного пристрою аналого-цифрового перетворення сигналів, що базується на паралельному нарощуванні декількох каналів аналого-цифрових перетворювачів. Аналіз ефективності запропонованого методу підтвердив, що завдяки розробленому методу вдається розширити динамічний діапазон 14-розрядного швидкодійного пристрою на 22-36 дБ у смузі робочих частот.
Keywords: пристрій аналого-цифрового перетворення; паралельні аналого-цифрові перетворювачі; часова нестабільність; динамічний діапазон