АНАЛІЗ НАЦІОНАЛЬНИХ ТА МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ВИМОГИ ДО ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО БРОНЕЗАХИСТУ - БОБРОВА, СВІТЛАНА; СЕРГІЄНКО, ЛЮБОВ; ГАЛАВСЬКА, ЛЮДМИЛА; ШАТИЛО, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У статті проаналізовано вимоги провідних зарубіжних та національних стандартів до засобів індивідуального бронезахисту, проведення балістичних та інших видів випробувань з метою встановлення відповідності захисних характеристик виробів умовам використання для ефективної протидії різним видам небезпек.У світовій практиці використовуються різні нормативні документи, що регламентують вимоги до засобів індивідуального бронезахисту відповідно до класифікації рівнів захисту, що враховують особливості місцевої зброї, тип патрону, швидкість кулі, величину позаперешкодної деформації, тощо.  В роботі наведені ключові аспекти найбільш поширених регламентів Америки, Європи та країн колишнього СНД стосовно методів випробування основних характеристик бронежилетів різних конфігурацій і призначення. Результати дослідження можуть бути використанні під час проєктування, виробництва або закупівлі засобів індивідуального бронезахисту.
Keywords: засоби індивідуального бронезахисту; бронежилет; стандарт; клас захисту; протиосколкова та протикулева стійкість; балістична стійкість; стійкість до порізу