ЕЛЕКТРОПРИВІД РУХОМОЇ ОПРОМІНЮВАЛЬНОЇ УСТАНОВКИ - АНДРІЙЧУК, ВОЛОДИМИР; НАКОНЕЧНИЙ, МИРОСЛАВ; ФІЛЮК, ЯРОСЛАВ; КОСТИК, ЛЮБОВ; КОЗАК, ІВАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
При недостатньому рівні природньої опроміненості або в умовах короткому світлового дня в теплицях використовують додаткове опромінення рослин. Застосування таких оптичних електротехнологій тісно пов'язане із проблемою енергозбереження, тому питання про використання технології змінного опромінення, якому присвячена дана робота, є актуальним. Авторами запропоновано опромінювальну установку з обертальним рухом опромінювача у вертикальній та горизонтальній площинах. В якості опромінювача використано світлодіодний світловий прилад СП ДО73У-50-02 потужністю 50 Вт виробника ОСП «Корпорація Ватра». Для обертання опромінювача в горизонтальній площині використовували мотор-редуктор типу 5IK60GN з передаточним числом редуктора 1:200 та номінальною швидкістю обертання двигуна 1300 об/хв і однофазний  частотний перетворювач потужністю 0,18 кВт. Для переміщення опромінювача у вертикальній площині використовували кроковий двигун nema 23 (23HS2430) та драйвер DM556. В роботі запропонована математична модель опромінювальної установки. В якості узагальнених координат опорно-поворотного пристрою як незалежних змінних, що повністю визначають просторову орієнтацію опромінювача, використано кути відносних поворотів ланок q1, q2.  Вони співпадають з кутами повороту опромінювача у відповідних площинах і знаходяться в певному масштабі з кутами повороту валів двигунів системи керування. Запропоновано систему керування електроприводу на основі мікроконтролер Arduino Uno, частотного перетворювача та драйвера крокового двигуна.
Keywords: електропривід; змінне опромінення; асинхронний двигун; кроковий двигун; контролер