ОПТИМІЗАЦІЯ КОНСТРУКЦІЇ ДЕТАЛЕЙ МАШИН ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО АДИТИВНОГО ВИРОБНИЦТВА ЗА ДОПОМОГОЮ SOLIDWORKS SIMULATION - КУШНІРЧУК, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Для ефективного моделювання деталей в CAD системах можуть допомогти методи генеративного (топонімічного) проектування. Топологічна оптимізація та адитивні технології дозволяють отримати кінцевий продукт без потреби в додатковій обробці. У статті розглянуто застосування інструментів дослідження топології (Topology Optimization) для вдосконалення процесу 3D-друку пластмасових виробів. Висвітлено методи та підходи до створення оптимальних геометричних конфігурацій, що забезпечують максимальну міцність та ефективність виробу. Основні аспекти дослідження включають встановлення початкових умов і обмежень, визначення оптимальної топології для мінімізації ваги або покращення функціональних характеристик продукту та інтерпретацію отриманих результатів. Завдяки дослідженню топології вдосконалено параметри виробу та процес 3-D друку пластмасових виробів, а саме маса виробу зменшилася на 50,7%, а терміни виготовлення деталі за технологією FDM друку скоротилися на 53,7%.
Keywords: метод генеративного проектування; оптимізація форми деталі; мінімізація маси