ІНФОРМАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ І УЗАГАЛЬНЕННЯ СУЧАСНОГО СТАНУ ДОСЛІДЖЕНЬ І РОЗРОБОК ТЕХНОЛОГІЙ КОМП’ЮТЕРНОГО КОНТРОЛЮ РЕЖИМІВ ЗВОЛОЖЕННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР - ДЯЧЕНКО, ГРИГОРІ; КРЕМНЬОВ, ВОЛОДИМИР; КОВАЛЬ, ВАЛЕРІЙ; ЄВСТРАТЬЄВ, МИХАЙЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Світова інтенсифікація використання земельних ресурсів для сільськогосподарських цілей та одночасна негативна динаміка сільськогосподарських територій в Україні обумовлюють необхідність обґрунтування ефективних технологій та механізмів контролю критичних параметрів та загального стану земельних ресурсів під час вирощування польових агрокультур в умовах відкритого ґрунту. Вологість ґрунту є одним із вирішальних факторів під час обґрунтування і реалізації заходів щодо підвищення продуктивності ґрунту та покращення стресостійкості агрокультур. Ефективний контроль вологості ґрунту дозволяє запобігти ерозії ґрунту та покращити регулярність річкового стоку, що обумовлює значний екологічний та економічний ефект під час провадження сільськогосподарської діяльності рослинництва відкритого ґрунту. Основна мета статті полягає в обґрунтуванні вимог до створення комп'ютерних технологій прогнозного контролю режимів зволоження ґрунту для підвищення ефективності агротехнічних заходів під час вирощування зернових культур на основі комплексного аналізу та узагальнення інформації  щодо сучасних прикладних інформаційних і комп’ютерних технологій. Об’єктом дослідження є інформаційні процеси збору, мережевого обміну та предикативної обробки сукупності розподілених даних щодо режимів зволоження зернових культур. Предметом дослідження є моделі, методи та апаратно-програмні компоненти побудови комп’ютерних технологій прогнозного контролю режимів зволоження зернових культур. Проаналізовано загальні тенденції провадження сільськогосподарської діяльності з вирощування зернових культур у національному та світовому масштабах; детально проаналізовано функціональні і технологічні особливості, а також застосовувані моделі, методи і засоби комп’ютерного інтелектуального контролю режимів зволоження ґрунту в процесі вирощування зернових культур; проаналізовано та систематизовано світовий досвід щодо створення та використання програмно-апаратного забезпечення систем комп’ютерного інтелектуального контролю режимів зволоження аграрних територій; доведено необхідність проведення подальших досліджень із розробки ефективних підходів до оптимізації режимів вирощування зернових культур шляхом створення і впровадження комп’ютерних технологій предикативного контролю стану аграрних об’єктів рослинництва відкритого ґрунту.
Keywords: комп’ютерна технологія; предикативний контроль; вологість; ґрунт; зернові культури