МОРСЬКИЙ БЕЗПІЛОТНИЙ УДАРНИЙ ДРОН-КАТЕР ІЗ УЛЬТРАЗВУКОВИМ ПРИШВИДШУВАЧЕМ РУХУ - АФТАНАЗІВ, ІВАН; ШЕВЧУК, ЛІЛІЯ; СВІДРАК, ІНГА; СТРОГАН, ОРИСЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Приведено опис конструктивної схеми морського безпілотного ударного дрона-катера із ультразвуковим пришвидшувачем руху. Його підвищення швидкості на завершальному етапі виходу на завчасно обрану оператором ціль забезпечується вмонтованим у корпус дрона-катера ультразвуковим генератором високочастотних електромагітних хвиль, випромінювачі  якого розміщені на корпусі нижче його ватерлінії для опромінення води, в якій переміщається корпус, та збурення в ній кавітації.Виявлено, що для збурення кавітації у забортовій воді оптимальним є використання ультразвукового генератора, до складу якого входять генератор високочастотних імпульсів із джерелом електричного живлення, підсилювач із резонатором та випромінювач ультразвукових високочастотних електромагнітних хвиль. Випромінювачі омиваються забортовою водою і розташовані у шаховому порядку на корпусі та днищі катера нижче його ватерлінії.        Доведено, що збурення кавітаційного поля під днищем рухомого корпуса катера у забортовій воді  понижує на 30-40% в’язкість води, зменшуючи тим самим гідродинамічний опір води переміщенням у ній твердих тіл. Виявлено, що пониження гідродинамічного опору забортової води сприяє нарощуванню швидкості руху корпуса катера від його крейсерської швидкості 75-80 км/год на завершальній ділянці наближення до цілі до 95-100 км/год.Відзначено, що нарощування швидкості руху катера сприяє пропорційному збільшенню кінетичної енергії його удару по завчасно обраній цілі, збільшуючи ступінь завданих цілі пошкоджень та руйнувань.       Підраховано, що збільшення швидкості руху дрона-катера на 25-30% гарантує скорочення  на  25-26% терміну його перебування у зоні ураження і, відповідно, пропорційно понижує ймовірність його ураження автоматизованою стрілецькою зброєю противника.               Рекомендовано у якості ультразвукового генератора випромінювання ультразвукових пульсуючих електромагнітних хвиль обрати конструктивну схему та будову потужних типових апаратів для ультразвукового зварювання. Їх дешеві деталі та вузли масово виготовляються промисловими підприємствами.
Keywords: морська вода; ударний катер; безпілотний дрон; швидкість руху; забортова вода; кавітація; генератор; ультразвук; випромінювач