АНАЛІЗ ШЛЯХІВ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ МЕТАЛУРГІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ПРИКЛАДІ ПАТ «АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ». ЧАСТИНА 1. АГЛОДОМЕННЕ ВИРОБНИЦТВО - ЧУПРИНОВ, ЄВГЕН; КОРЕНКО, МАРИНА; КАССІМ, ДАР’Я; РЕКОВ, ЮРІЙ; ЛЯХОВА, ІРИНА; МАЛІЙ, ХРИСТИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Показано, що незважаючи на значні виклики, українська металургійна галузь має потенціал для відновлення та розвитку. Впровадження сучасних технологій, використання вітчизняної сировини та оптимізація виробничих процесів є ключовими факторами успіху. Проаналізовано можливості модернізації аглодоменного виробництва ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» шляхом впровадження двошарової шихти з різним вмістом вуглецю та його реакційною здатністю, встановлено оптимальні параметри процесу спікання двошарової шихти з вищеназваними показниками. Дослідженнями показано, що використання палива з високою та низькою реакційною здатністю відповідно до розробленої технології дозволяє підвищити якість агломерату, знизити питому витрату палива та збільшити продуктивність агломераційного процесу. Розглянуте питання використання бентонітових глин українського походження для виробництва окатишів, проаналізований вплив вологості шихти та типу використаного бентоніту на фізико-механічні властивості окатишів. Виявлено, що збільшення вологості шихти перед огрудкуванням призводило до змін властивостей отриманих окатишів, незалежно від типу використаного бентоніту. Показано, що застосування бентонітової глини Черкаського родовища має перспективи для впровадження в технологічний процес виробництва окатишів на українських підприємствах. Запропонована технологія отримання нового типу залізорудної сировини для доменної плавки, який поєднує в собі переваги агломерату та окатишів. Поєднання традиційного завантаження антрациту з використанням розроблених локальних спеків з високим вмістом заліза та залишковим вуглецем відкриває нові можливості для оптимізації доменного виробництва.
Keywords: українська металургія; ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»; аглодоменне виробництво; окатиші; бентоніт; доменна плавка; модернізація; енергоефективність