ВИКОРИСТАННЯ ДРОНІВ ТА РОБОТІВ У РЯТУВАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЯХ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННІ - ІВАНЕНКО, РУСЛАН; МАРЧЕНКО, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Стаття зосереджується на революційному впливі дронів та робототехніки на сферу рятувальних операцій та природокористування, висвітлюючи широкий спектр застосувань цих технологій. Описуючи різні аспекти використання безпілотних літальних апаратів, стаття відкриває нові горизонти для збору даних, спостереження та надання допомоги в умовах, які доти вважалися непрохідними або небезпечними для людей. Дрони оснащені найсучаснішим обладнанням, включаючи системи для отримання та зберігання зображень, супутникову навігацію, командно-навігаційні системи та бортові обчислювальні системи, що дозволяє їм виконувати розширені функції з моніторингу екологічного стану, геологічної розвідки, евакуації та багато іншого. Стаття акцентує увагу на значних перевагах дронів для моніторингу навколишнього середовища, дозволяючи отримувати високодеталізовані топографічні відомості, які можуть бути швидко інтегровані з GIS/CAD системами для точного аналізу та планування. Попри високу вартість деяких передових систем, таких як комбіновані телетепловізійні системи, радіолокаційні системи пропонують вартісно-ефективне рішення, що забезпечує збір даних у складних погодних умовах. Наукова новизна дослідження  полягає у розробці та аналізі інтегрованих технологічних рішень, які значно розширюють можливості традиційних методів рятувальних операцій та управління природними ресурсами. Було проведено комплексне дослідження, що охоплює розробку, тестування та впровадження спеціалізованих алгоритмів та програмного забезпечення для автоматизації процесів збору, аналізу даних та виконання задач у складних і небезпечних умовах, де використання людських ресурсів є обмеженим або неможливим. Практична цінність дослідження має значний вплив на оптимізацію та підвищення ефективності вирішення ряду ключових задач в областях аварійно-рятувальних робіт, моніторингу довкілля, аграрного сектору, управління природними ресурсами та відповіді на надзвичайні ситуації. Використання дронів та роботизованих систем дозволяє проводити рятувальні місії в небезпечних або важкодоступних районах, зменшуючи ризики для життя та здоров'я людей.
Keywords: дрони; роботи; рятувальні операції; моніторинг навколишнього середовища; високороздільна камера; геосистема