ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ВЕНТИЛЯЦІЙНОЇ СИСТЕМИ НАГНІТАННЯ ЧИСТОГО ПОВІТРЯ - ЯРОПУД, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Мікроклімат визначається сукупністю температури, відносної вологості, хімічного і механічного складу повітря. Кожен з перерахованих показників окремо має суттєвий вплив на продуктивність тварин і повинен підтримуватися в строгих рамках, обумовлених фізіологічними потребами і можливостями тварин.У тваринництві під мікрокліматом розуміють перш за все клімат приміщень, який визначають як сукупність фізичного стану повітряного середовища, його газової, мікробної і пиловий забрудненості з урахуванням стану самої будівлі і технологічного обладнання. Іншими словами, мікроклімат - це метеорологічний режим закритих приміщень для тварин, в поняття якого входять температура, вологість, хімічний склад і швидкість руху повітря, запиленість, освітленість. Оптимальний мікроклімат сприяє збільшенню продуктивності тварин, зниження витрат кормів на отримання одиниці продукції , позитивно впливає на збереження здоров'я тварин. Мікроклімат в приміщеннях залежить від місцевого (зонального) клімату та пори року, термічного та вологісного опору огороджувальних конструкцій будівель, стану вентиляції, ступеня освітлення та опалення приміщень, стану каналізації і якості прибирання гною, технології утримання тварин, їх видового та вікового складу.За результатами експериментальних досліджень вентиляційної системи нагнітання чистого повітря встановлено, що коефіцієнт варіації швидкості повітря є нижчим для змінної ширина щілини нагнітального патрубка (0,01–0,02), що підтверджує вірність теоретичних досліджень.За результатами розрахунку експериментальних даних отримана залежність споживаної потужності N системи нагнітання чистого повітря, яка реалізована у виробничих умовах, від витрат повітря. Порівнюючи результати експериментальних досліджень із результатами теоретичних розрахунків наочно видно, що теоретичні дані знаходяться в межах похибки. Згідно коефіцієнту кореляції 0,94 результати теоретичних розрахунків є адекватними і можуть бути використані у методиці інженерного розрахунку.
Keywords: мікроклімат; температура; вологість; тваринництво, вентиляція; повітря; нагнітання; обладнання; енергоефективність