КОМП’ЮТЕРНІ СИСТЕМИ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ВИРОБНИЧИХ ТА БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ В АГРОПРОМИСЛОВОМУ КОМПЛЕКСІ - ЧУЄНКО, ВІТАЛІЙ; ТАЗЕТДІНОВ, ВАЛЕРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Стаття присвячена вивченню питання комп’ютерних систем цифровізації виробничих та бізнес-процесів в агропромисловому комплексі, зокрема молочному скотарстві. Агропромисловий комплекс включає в себе сукупність галузей, які забезпечують продовольством населення країни. Адже продовольча безпека наразі є одним із пріоритетних напрямків  у загальносвітовому масштабі. Для реалізації зазначеного напрямку найголовнішим завданням агропромислового комплексу є зниження витрат на виробництво та переробку продукції та поліпшення умов працюючих. Об’єктом дослідження є формування систем цифровізації виробничих та бізнес-процесів, основні напрямки впровадження її у діяльність підприємства. Визначено структуру агропромислового комплексу, загальну схему цифровізації бізнес-процесів агропромислового підприємства. Постійний розвиток суспільства потребує постійних змін у формуванні бізнес-процесів. У роботі наводяться схеми систем цифровізації складових бізнес-процесів галузей агропромислового комплексу по напрямках їх реалізації. Розглянуто одну із найтрудомісткіших галузей сільського господарства, що формує агропромисловий комплекс, це тваринництво, зокрема молочне скотарство. Його розвиток залежить від матеріально-технічного забезпечення та процесів виробництва. Розглянуто ряд технологічних операцій, можливість їх цифровізації, з метою формування системи цифровізації бізнес-процесу виробництва молока. Завдяки цифровізації бізнес-процесів на підприємстві формується швидкий доступ до баз даних про наявність, використання ресурсів та сприяє прийняттю ефективних рішень  щодо підвищення ефективності виробництва  та конкурентоспроможності продукції. Створення комп’ютерних систем цифровізації дає можливість оперативно відображати кожен виробничий процес, покращує доступ до інформації, її якість та швидкість сприйняття. Відповідно сприяє спрощенню облікового процесу, поліпшенню конкурентоспроможності діяльності підприємства, оптимізації трудових ресурсів, що супроводжує зменшення витрат і збільшення продуктивності праці, забезпечує економію ресурсів.
Keywords: система цифровізації; агропромисловий комплекс; сільське господарство; бізнес-процеси; молочне скотарство